fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Női hormonális rendszer

Ezekre a hormonzavar tünetekre érdemes odafigyelned

Milyen tünetek árulkodnak a női hormonális rendszer zavaráról? Milyen esetekben szükséges hormonvizsgálatra menned? Cikkünkből kitérünk a lehetséges okokra is!

A női hormonháztartás egy igen érzékeny rendszer: ha egy kicsit is megbillen az egyensúly, azt biztos, hogy érezni fogjuk. Az ilyenkor jelentkező fáradtság, fejfájás, libidócsökkenés vagy alvászavar hátterében különböző hormonzavarok is állhatnak. Részben a kínzó tünetek, részben a későbbi szövődmények miatt nagyon fontos szerepe van annak, hogy minél hamarabb kivizsgáltassuk magunkat. Milyen okok játszhatnak szerepet a hormonháztartás zavarában, illetve milyen esetekben szükséges elmenni egy hormonvizsgálatra? Cikkünkből kiderül!

Mi vezethet a női hormonális rendszer zavaraihoz?

A hormonháztartás felborulásának lehetséges kiváltó okai


Betegségek, egészségügyi állapotok

 • Klimax: Ilyenkor mind az androgén-, mind az ösztrogén hormonok termelését csökkenti szervezetünk. Ebben az állapotában a női test igen sokat változik – így könnyen érzékelhetünk magunkon olyasmiket, amiket addig még soha.
 • PCOS: A policisztás ovárium szindróma az egyik vezető meddőségi ok. A miatta megnövekedett – és állandóan magas – androgén- és ösztrogénhormon-szintek pedig hajlamosíthatnak méh-és emlődaganatra, cukorbetegségre is.
 • Inzulinrezisztencia: A cukorbetegség előszobája gyakran társul pajzsmirigyproblémákkal is, valamint a női nemi hormonok eltolódásával. Jellemző a magasabb tesztoszteron- és prolaktinszint, valamint ösztrogéntúlsúly.
 • Pajzsmirigyzavarok: A pajzsmirigy hormonok hiánya (pajzsmirigy-alulműködés) depressziót, túltermelődése (pajzsmirigy-túlműködés) nyugtalanságot okozhat.
 • Endometriózis: A betegség, amelyben a méhszövet megtalálható a méhen kívül máshol is a testben, maga is egy hormonális probléma. Gyakran okoz vérzészavart, meddőséget.

Egyéb okok

 • Szintetikus hormon alapú fogamzásgátlók: Mindegyik hormonális fogamzásgátló más-más arányban tartalmaz ösztrogént és progeszteront, melyek gátolják a tüszőrepedést a női ciklus második szakaszában. Amellett, hogy segíthet a menstruációs ciklusok szabályozásában és véd a nem kívánt terhességtől, kellemetlen következményekkel is járhat (hányinger, meddőség, trombózis).
 • Stresszes életmód: A hormonális rendszert könnyen felborító stressz miatt számos endokrin probléma alakulhat ki (pajzsmirigyzavar, inzulinrezisztencia).
 • Extrém fogyókúra: A minimális bevitt kalória a nőknél megzavarja a menstruációs ciklust.
 • Mozgáshiány: Az elegendő endorfin, melyet a mozgás termel, nemcsak boldogságunkhoz kulcsfontosságú, egyúttal befolyásolja az immunrendszer működését és a libidónkat is.
 • Alacsony jódbevitel: A pajzsmirigy hormontermelő képességét negatívan befolyásolja, ha kevés jódot viszünk a szervezetünkbe. Hosszú távon ezzel a pajzsmirigy-alulműködésnek ágyazunk meg.

Hormonzavar tünetei

A hormonzavar tüneteinek 14 leggyakoribb jele

A hormonrendszer zavarának általában az alábbiak, vagy ezek kombinációi a legsűrűbben előforduló jelei:

 1. Rendszertelen menzesz
  Ha ritkábban menstruálunk 35 napnál, vagy épp sűrűbben, mint 21 nap – esetleg van, hogy hónapokig nem – , gyanakodjunk az ösztrogén- vagy épp a progeszteronhormon túltermelődésére. Ám a prolaktin túltermelődése, a PCOS, a mellékvese vagy a pajzsmirigy zavarai is okozhatnak menzesz-zavart.
  Milyen életmódbeli szokások lehetnek hatással a menstruációs panaszokra? Cikkünkben kitérünk erre!
 2. Alvászavarok
  Ha az előző este sokáig dolgoztunk, nézeteltérésünk támadt a család egyik tagjával, hajnalig játszottunk a számítógépen, vagy buliztunk, valószínűleg sejthetjük, miért aludtunk rosszul. Ám ha visszagondolva sem találunk konkrét okot arra, miért nem tudtunk eleget pihenni az éjjel, lehet, hogy az alacsony progeszteronszint lesz a „ludas”. Az általa kiváltott izzadás és forróságérzet ugyanis könnyen előidézheti az egész éjjelen át tartó forgolódást.
 3. Testsúlyváltozások
  A súlyváltozások gyakran vezethetőek vissza a mellékvesekéreg problémáira. Azonban, ha pajzsmirigy-alulműködésünk vagy inzulinrezisztenciánk van, akkor is észlelhetjük, hogy lassul az anyagcserénk, hízunk a felhalmozódó zsírréteg miatt (az inzulin ugyanis részt vesz a zsírtartalékképzésben is).
 4. Köröm-, haj-, bőrproblémák
  Ha nemcsak a menstruációnk környékén, hanem előtte és általában is küzdünk pattanásokkal, az utalhat inzulinrezisztenciára, illetve arra is, hogy magas a tesztoszteronszintünk. Hosszanti irányba barázdálódott, elgyengült körmünk és hulló hajunk pajzsmirigyzavart sejtet. Ám ha „csak” a hajvesztésünk fokozódik, az diabéteszt, a mellékvesekéreg zavarát, inzulinrezisztenciát vagy Cushing-kórt jelezhet. Mindemellett a bőr barnás elszíneződése hónaljunknál, nyakunk vagy ágyékunk környékén szintén utalhat cukorbetegségre vagy inzulinrezisztenciára, ahogy a bőr szárazsága is jelezhet hormonzavart.
  Hogyan függ össze az étrend és a pattanások? Cikkünkből magyarázatot kaphatunk erre!
 5. Emésztési zavarok
  Emésztőrendszerünk apró receptorai nehezen vagy egyáltalán nem tudják kezelni a progeszteron- és az ösztrogénszintünk változásait. Ez okozhat számos kellemetlenséget, melyeket nagy többségben menstruációnk előtt vagy alatt tapasztalhatunk puffadás, hányinger, hasmenés vagy gyomorfájás formájában.
 6. Túl nagy étvágy
  Ha lecsökken az ösztrogénszintünk, az hatással lehet az éhségérzetünket szabályozó, leptin nevű hormon termelődésére is. Az ösztrogéncsökkenéstől ugyanis éhesebbek leszünk a szokásosnál, leptintermelődésünk pedig csökkenni kezd, így valószínű, hogy nem nagyon fogunk olyasmit érezni, hogy már jóllaktunk. Ezért azt sem érezzük majd, mikor eszünk többet, mint kellene, ami hosszú távon elhízást okozhat.
 7. Fáradtság
  A fáradtság egy olyan tünet, amelynek a hátterében sok minden állhat. Azonban, ha nem sportoltunk többet a szokásosnál, nem voltunk fent előző este sokáig és nem szenvedünk éppen valamilyen betegségben, felmerülhet bennünk a kérdés: mitől vagyunk állandóan fáradtak? A hormonháztartás felborulásának tünetei a progeszterontúltengésből vagy a pajzsmirigy-alulműködésből is adódhatnak, ezért mindenképp hasznos elmennünk egy vérvizsgálatra.
 8. Fejfájás
  Ahogy a fáradtságot, a fejfájást is számtalan dolog okozhatja, mint például a túl sok, képernyő előtt töltött idő, szemünk romlása, vagy ha érzékenyek vagyunk rá, akkor az időjárás változása is. Ám ha ezt menstruáció előtt vagy alatt tapasztaljuk, akkor valószínűleg ösztrogéncsökkenés áll a háttérben.
 9. Hangulatingadozás, pánikrohamok, depresszió
  A cikkünkben már sokat emlegetett ösztrogén az agyi működést is befolyásolja, így az agyalapi mirigyen termelődő dopamin, a norepinefrin, valamint a szerotonin mennyiségét is. Emiatt a gyors hangulatváltozások, a depresszió vagy akár a pánikrohamok hátterében is állhat hormonzavar. A depressziót azonban pajzsmirigy-alulműködés is előidézheti, mely apátiát és lassúságot generál. Ha azonban e negatív tüneteket csak a menstruációnk környékén, vagy a ciklus első szakaszában tapasztaljuk, akkor az „mindössze” a tesztoszteron- és ösztrogénszintünk ingadozásának a műve.
 10. Ingerlékenység, szorongás
  A mellékvesék, ezek a belső elválasztású mirigyek termelik a stresszhormonokat (adrenalin és kortizol). Ezek szintje megnő, ha fenyegetve érezzük magunkat, aktiválva az „üss vagy fuss” válaszreakciót a szervezetünkben. Ám ha sokáig benne ragadunk egy különösen feszült szituációban (egy rossz párkapcsolat, egy bántalmazó légkörű munkahely, vagy bármilyen más ok miatt), akkor a hormonok szintje krónikussá válhat. Ilyenkor felléphetnek különböző szív-és érrendszeri panaszok, mellékvese-kimerülés vagy pajzsmirigyzavar. Ám fordítva is lehetséges: a pajzsmirigyproblémák nemcsak tünetei, de okai is lehetnek az ingerlékenységnek. A pajzsmirigy-túlműködés (amikor az egész idegrendszerünk egy felfokozott, aktív állapotban létezik), valamint a pajzsmirigy autoimmun gyulladása szintén két olyan tényező, mely kardinális szerepet játszik egyes szorongásos zavarok kialakulásában.
 11. Koncentrációs zavarok, memóriazavarok
  Nem tudunk úgy koncentrálni, mint máskor? Nem emlékszünk fontosabb dátumokra, eseményekre? Ez fakadhat az ösztrogén- vagy a progeszteronszintünk megváltozásából, de a szintén hormonális eredetű pajzsmirigybetegségből is.
 12. Alacsony libidó, szexuális zavarok
  Ha csökken a libidónk, akkor az azt jelezheti, hogy a női szervezetben amúgy sem túl nagy mértékben megtalálható tesztoszteronhormon szintje mérséklődött. Ám nemcsak akkor kívánhatjuk kevésbé a nemi életet, ha tesztoszteronhiányunk van: akkor sem kellemes az együttlét, ha száraz a hüvelyünk. Ezt a jelenséget pedig az okozza, ha az ösztrogén hormon is alacsony mennyiségben van jelen szervezetünkben.
 13. Szempanaszok, duzzadt testrészek
  Néha úgy érezzük, szemünk annyira kidülled, mintha „ki akarna esni” a helyéről? Nincs semmi baj az elmeállapotunkkal, a jelenség valóban létezik: ez a pajzsmirigy-túlműködés egyik jellegzetes tünete. A háttérben vagy a szem mögött megduzzadó kötőszövet, vagy egyfajta, szemgolyó-kidülledést okozó anyag állhat. Hasonló okokból tapasztalhatunk szemgyengeséget és/vagy –szúrást, az arcunk felpuffadását vagy éppen lábdagadást.
 14. Striák
  Bár a hirtelen hízás vagy fogyás, terhesség következményei is lehetnek, a striák nagyon sokszor egy fontos hormonproblémára, a mellékvesekéreg működésének zavaraira hívják fel a figyelmet. Ilyen lehet például a Cushing-kór, amikor a mellékvesekéreg túl nagy mennyiségben termel kortizolt, így gyorsabban bontja le a fehérjéket is – ami az elasztikus rostok megváltozásával jár.

Milyen esetekben szükséges a hormonvizsgálat?

Mikor kezdhetünk el gyanakodni, hogy nincs rendben a hormonháztartásunk?

Nem mindig egyértelműek a jelek, de kezdjünk el hormonális problémára gyanakodni, ha:

 • ugyanúgy étkezünk, mint máskor, mégis hirtelen fogyni vagy hízni kezdünk
 • vérzészavarunk van (a menstruációnk el is maradhat), vagy nem tudunk teherbe esni
 • a kánikulán kívül is rosszul kezdjük tűrni a meleget, esetleg fázósabbak vagyunk, mint bármikor korábban voltunk
 • látszólag indokolatlanul vagyunk szinte mindig fáradtak (elég alvás mellett, és a téli, napfényhiányos időszakokon kívül is)
 • a bőrünk zsíros, pattanásos, körmeink töredezettek, hajunk pedig hullani kezd (és utóbbi esetben nem voltunk korábban covidosak)

Mindezen tünetek hátterében különböző hormonális problémák, például pajzsmirigyzavar, inzulinrezisztencia vagy mellékvesezavar is állhatnak.

Milyen esetekben elkerülhetetlen a hormonvizsgálat?

Amennyiben a kezelőorvosunkban felmerül, hogy probléma lehet a hormonháztartásunkkal, kérheti a hormonvizsgálatot. A laboratóriumi hormonmeghatározás előtt azonban ki fog kérdezni bennünket a korábbi panaszainkról, esetleges műtéteinkről, betegségeinkről, a szedett gyógyszerekről és a tapasztalt tünetekről. Ha ezzel közelebb került a probléma gyökeréhez, a szakember elrendelheti a speciális vizsgálatot.

Az orvosunk legvalószínűbben az alábbi kórok és tünetek fennállásakor veti majd fel a kivizsgálás szükségességét:

 • vércukorháztartás zavara, cukorbetegség
 • törpenövés, óriásnövés (acromegalia), növekedési zavarok, vizeletháztartás zavarai, nőiciklus-problémák, meddőség
 • pajzsmirigyzavarok
 • mellékpajzsmirigy-problémák (izompanaszok, csont- és kalciumháztartás eltérései)
 • vérnyomás és szívműködés szabályozásának problémái, nemi működési zavarok, szénhidrát-, só-, folyadék- és zsírháztartás eltérései
 • az élelmiszer-felszívódás, vérsejtképzés vagy immunháztartás zavarai

Hormonrendszerünk fontos szerepet játszik mindennapi életünkben. Bonyolult, finoman összehangolt működések sorozata, ezért is fontos vigyáznunk érzékeny egyensúlyára. Bár a tünetek némelyike rémisztőnek tűnhet, fontos, hogy az ijedtségünk ne legyen nagyobb a gyógyulni akarásunknál! A hormonális problémák legtöbbjét szépen karban lehet tartani rendszeres orvosi ellenőrzésekkel, melyek segítenek abban is, hogy elkerülhessük a meddőséget. Ezért, ha tapasztaljuk bármelyik tünetet, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni!

Felhasznált irodalom
http://www.webmd.com/women/ss/slideshow-hormone-imbalance?
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A D-vitamin hatása a női hormonrendszerre
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér