fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Egészségesen szép bőr

Javítható-e Q10 szedésével a bőr állapota? A tudomány válaszol!

A koenzim Q10 (CoQ10) közismerten támogatja a szív- és érrendszer egészségét, de az utóbbi időkben talán még többet hallani róla öregedésgátló anyagként. Kutatások valóban kimutatták, hogy a bőrbe juttatott Q10 segít a ráncok csökkentésében és a bőr kisimításában. De milyen hatással van a bőrre a Q10 kapszula szedése? Utánajártunk!

Egészségesen szép bőrA koenzim Q10 (CoQ10) közismerten támogatja a szív- és érrendszer egészségét, de az utóbbi időkben talán még többet hallani róla öregedésgátló anyagként. Ez nagymértékben a kozmetikai iparnak köszönhető, mely előszeretettel hasznosítja krémjeiben, pakolásaiban és egyéb készítményeiben. Kutatások valóban kimutatták, hogy a bőrbe juttatott Q10 segít a ráncok csökkentésében és a bőr kisimításában. De mi a helyzet a szájon át történő alkalmazással?

Milyen hatással van a bőrre a Q10 kapszula szedése?

Tény, hogy nagyon sokféle kozmetikumban megtalálható a koenzim Q10, mint aktív összetevő, ám ez még nem jelenti azt, hogy csak külsőleg hatékony. Sőt, épp ellenkezőleg! A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a szájon át szedett koenzim Q10 különösen eredményes a bőr egészségének és fiatalságának megőrzésében.

Egy 2017-ben, a Biofactors nevű tudományos szaklapban publikált tanulmány azt találta, hogy a Q10 tartalmú étrend-kiegészítő szedése csökkenti az öregedés bizonyos látható jeleit, valamint jelentős mértékben csökkenti a ráncokat és bőregyenetlenségeket, továbbá javítja a bőr simaságát. A kutatás résztvevői 12 héten át fogyasztottak 50 vagy 150 mg koenzim Q10-et.

Az International Journal of Cosmetic Science szaklap hasábjain ugyancsak megjelent egy vizsgálat a Q10 bőrre gyakorolt hatásairól, még 2012-ben. A kutatók munkájuk során arra jutottak, hogy a Q10 segít csökkenteni az öregedés jeleit és ellensúlyozni a napsugárzás bőrkárosító hatásait. Ezenkívül megfigyelték, hogy a Q10 képes csökkenteni a bőrsejtek melanin tartalmát, vagyis feltehetően alkalmazható a nap okozta bőrszín-elváltozások enyhítésére.

Egy még régebbi, 2004-ben publikált tanulmány (melyet a Functional Food Research Labs és H&BC Research Labs végzett el) bebizonyította, hogy napi 60 mg szájon át szedett Q10 képes 33%-kal csökkenteni a ráncok kiterjedését, 38%-kal a ráncok mennyiségét és 7%-kal a ráncok mélységét. Mindezt csak 2 hét alatt! A kutatók munkájukban azt is megjegyezték, hogy ezek az eredmények felveszik a versenyt azokkal, melyeket a Q10 tartalmú krémek produkáltak korábban.

q10 koenzim termékajánló

Mi is az a Q10 és miért van szüksége rá a bőrnek?

A koenzim Q10 egy enzim, mely természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, jelen van minden sejtben és szövetben. Számos fontos biológiai funkcióban rész vesz, segít az energiatermelésben, semlegesíti a szabad gyököket és egészségesen tartja a bőr, illetve a test sejtjeit. A Q10 részt vesz az oxidatív foszforiláció folyamatában, mely testünk teljes energiatermelésének 95 százalékáért felel!

Az évek előrehaladtával mindenki megtapasztalja bőrének változásait: először csak apró ráncok jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, a kollagén- és elasztikus rostok csökkenése miatt a bőr veszít teltségéből és rugalmasságából. A természetes öregedési folyamat mellett a nap UV-sugarai is folyamatosan károsítják a bőrt, szabad gyököket képezve benne. Ezek a szabad gyökök megtámadhatják a sejtek DNS-ét és tovább gyorsítják az öregedési folyamatot. Mivel a Q10 elképesztően erős antioxidáns, ezért hatékonyan képes felvenni a harcot a nemkívánatos szabad gyökökkel.

Összefoglalva, a koenzim Q10:

1. Ellátja a bőrsejteket energiával, amire a regenerációhoz és egészséges működéshez van szükségük.

2. Védelmez az UV sugarak okozta bőröregedés ellen.

3. Megfiatalítja a bőrt, mivel fokozza a bőrsejtek aktivitását. Az aktív sejtek könnyebben szabadulnak meg a méreganyagoktól és a tápanyagokat is hatékonyabban tudják felhasználni.

4. Erős antioxidáns, szabad gyök fogó, ezáltal védi a sejteket az oxidatív hatásoktól, melyeket pl. a napsugárzás, a környezetszennyezés, a stressz és az általános öregedés okoznak.

Nem árt tudni, hogy az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken! A folyamat 20 éves kor körül veszi kezdetét és 40-50 éves korra válik igazán észrevehetővé.

Hogyan fogyaszd a Q10 tartalmú étrend-kiegészítőket?

A koenzim Q10 felszívódása a zsírban oldódó vitaminokéval azonos (pl. A-, D-, E-vitamin), vagyis nem a gyomorból szívódik fel, hanem a vékonybélből. Az epehólyagban tárolt és a vékonybélbe táplálkozáskor ürülő epesavak ugyanis segítik ezeknek az anyagoknak a felszívódását. Ezért a Q10 bevitele étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt vagy után javasolt. A legideálisabb az, ha a nap legnagyobb étkezésével együtt szeded be a kapszulát.

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/ qunol.com/blogs/blog/research-reveals-the-benefits-of-coq10-for-skin-health dancingdingo.com/Articles.asp?ID=276 hlivestrong.com/article/517238-do-coq10-supplements-improve-skin/ drjoetoday.com/why-your-skin-needs-coenzyme-q10/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Aktivált Q10 100 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal