fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Egészségesen szép bőr

Javítható-e Q10 szedésével a bőr állapota? A tudomány válaszol!

A koenzim Q10 (CoQ10) közismerten támogatja a szív- és érrendszer egészségét, de az utóbbi időkben talán még többet hallani róla öregedésgátló anyagként. Kutatások valóban kimutatták, hogy a bőrbe juttatott Q10 segít a ráncok csökkentésében és a bőr kisimításában. De milyen hatással van a bőrre a Q10 kapszula szedése? Utánajártunk!

Egészségesen szép bőrA koenzim Q10 (CoQ10) közismerten támogatja a szív- és érrendszer egészségét, de az utóbbi időkben talán még többet hallani róla öregedésgátló anyagként. Ez nagymértékben a kozmetikai iparnak köszönhető, mely előszeretettel hasznosítja krémjeiben, pakolásaiban és egyéb készítményeiben. Kutatások valóban kimutatták, hogy a bőrbe juttatott Q10 segít a ráncok csökkentésében és a bőr kisimításában. De mi a helyzet a szájon át történő alkalmazással?

Milyen hatással van a bőrre a Q10 kapszula szedése?

Tény, hogy nagyon sokféle kozmetikumban megtalálható a koenzim Q10, mint aktív összetevő, ám ez még nem jelenti azt, hogy csak külsőleg hatékony. Sőt, épp ellenkezőleg! A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a szájon át szedett koenzim Q10 különösen eredményes a bőr egészségének és fiatalságának megőrzésében.

Egy 2017-ben, a Biofactors nevű tudományos szaklapban publikált tanulmány azt találta, hogy a Q10 tartalmú étrend-kiegészítő szedése csökkenti az öregedés bizonyos látható jeleit, valamint jelentős mértékben csökkenti a ráncokat és bőregyenetlenségeket, továbbá javítja a bőr simaságát. A kutatás résztvevői 12 héten át fogyasztottak 50 vagy 150 mg koenzim Q10-et.

Az International Journal of Cosmetic Science szaklap hasábjain ugyancsak megjelent egy vizsgálat a Q10 bőrre gyakorolt hatásairól, még 2012-ben. A kutatók munkájuk során arra jutottak, hogy a Q10 segít csökkenteni az öregedés jeleit és ellensúlyozni a napsugárzás bőrkárosító hatásait. Ezenkívül megfigyelték, hogy a Q10 képes csökkenteni a bőrsejtek melanin tartalmát, vagyis feltehetően alkalmazható a nap okozta bőrszín-elváltozások enyhítésére.

Egy még régebbi, 2004-ben publikált tanulmány (melyet a Functional Food Research Labs és H&BC Research Labs végzett el) bebizonyította, hogy napi 60 mg szájon át szedett Q10 képes 33%-kal csökkenteni a ráncok kiterjedését, 38%-kal a ráncok mennyiségét és 7%-kal a ráncok mélységét. Mindezt csak 2 hét alatt! A kutatók munkájukban azt is megjegyezték, hogy ezek az eredmények felveszik a versenyt azokkal, melyeket a Q10 tartalmú krémek produkáltak korábban.

q10 koenzim termékajánló

Mi is az a Q10 és miért van szüksége rá a bőrnek?

A koenzim Q10 egy enzim, mely természetes módon megtalálható az emberi szervezetben, jelen van minden sejtben és szövetben. Számos fontos biológiai funkcióban rész vesz, segít az energiatermelésben, semlegesíti a szabad gyököket és egészségesen tartja a bőr, illetve a test sejtjeit. A Q10 részt vesz az oxidatív foszforiláció folyamatában, mely testünk teljes energiatermelésének 95 százalékáért felel!

Az évek előrehaladtával mindenki megtapasztalja bőrének változásait: először csak apró ráncok jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, a kollagén- és elasztikus rostok csökkenése miatt a bőr veszít teltségéből és rugalmasságából. A természetes öregedési folyamat mellett a nap UV-sugarai is folyamatosan károsítják a bőrt, szabad gyököket képezve benne. Ezek a szabad gyökök megtámadhatják a sejtek DNS-ét és tovább gyorsítják az öregedési folyamatot. Mivel a Q10 elképesztően erős antioxidáns, ezért hatékonyan képes felvenni a harcot a nemkívánatos szabad gyökökkel.

Összefoglalva, a koenzim Q10:

1. Ellátja a bőrsejteket energiával, amire a regenerációhoz és egészséges működéshez van szükségük.

2. Védelmez az UV sugarak okozta bőröregedés ellen.

3. Megfiatalítja a bőrt, mivel fokozza a bőrsejtek aktivitását. Az aktív sejtek könnyebben szabadulnak meg a méreganyagoktól és a tápanyagokat is hatékonyabban tudják felhasználni.

4. Erős antioxidáns, szabad gyök fogó, ezáltal védi a sejteket az oxidatív hatásoktól, melyeket pl. a napsugárzás, a környezetszennyezés, a stressz és az általános öregedés okoznak.

Nem árt tudni, hogy az életkor előrehaladtával a koenzim Q10 szervezeten belüli termelődése lecsökken! A folyamat 20 éves kor körül veszi kezdetét és 40-50 éves korra válik igazán észrevehetővé.

Hogyan fogyaszd a Q10 tartalmú étrend-kiegészítőket?

A koenzim Q10 felszívódása a zsírban oldódó vitaminokéval azonos (pl. A-, D-, E-vitamin), vagyis nem a gyomorból szívódik fel, hanem a vékonybélből. Az epehólyagban tárolt és a vékonybélbe táplálkozáskor ürülő epesavak ugyanis segítik ezeknek az anyagoknak a felszívódását. Ezért a Q10 bevitele étkezés közben, vagy közvetlenül étkezés előtt vagy után javasolt. A legideálisabb az, ha a nap legnagyobb étkezésével együtt szeded be a kapszulát.

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/ qunol.com/blogs/blog/research-reveals-the-benefits-of-coq10-for-skin-health dancingdingo.com/Articles.asp?ID=276 hlivestrong.com/article/517238-do-coq10-supplements-improve-skin/ drjoetoday.com/why-your-skin-needs-coenzyme-q10/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Aktivált Q10 100 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér