A szem különösen érzékeny a szövetei regenerálódásához szükséges „alapanyagok” bevitelére. Ezek közül 2 kulcsfontosságút, a luteint és a zeaxantint azonban szervezetünk nem tudja önmaga előállítani. Mitől olyan fontos ez a két anyag szemünk számára? Rövid összefoglaló következik a cikkben!
LUTEIN
A lutein a latin luteus szóból ered, aminek jelentése: sárga. Nevét a színéből kapta; a zeaxantinnal együtt a szem makula nevű részének fő összetevői, melyet sárgára festenek. Erős antioxidáns, a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök lekötésével a retinát védi a fény káros hatásaitól. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a szemben, a fény elleni védelem annál jobb. Emlősök előállítani nem tudják, csak zöld növényekből kinyerni. Emberek számára a főbb növényi forrás a spenót és a kelkáposzta, de növényevő állatok is felhalmozhatják (például a tojás sárgájában).
Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a luteinnel kapcsolatban:
- A lutein antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészséguünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
- A lutein segíti a szem egészségének fenntartását. A retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. Természetes antioxidáns a szem számára. Segíti a szem védelmét a fény káros hatásaival szemben.
- A zeaxantinnal együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.
ZEAXANTIN
A természetben leggyakrabban előforduló karotinoid. Míg a lutein a latin „sárga” szóból származik, a zeaxantin a görögből (xanthos). A lutein leírásánál már említettük, hogy erős antioxidáns, a luteinnel együtt védi a szemet a káros oxidatív hatásokkal szemben. Kissé talán magyar vonatkozása, hogy a paprikának - melyből Szent-Györgyi Albert először kimutatta a C-vitamint – sárga színét ez a vegyület adja. Legnagyobb mennyiségben növények leveleiben található meg.
Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a zeaxantinnal kapcsolatban:
- A zeaxantin antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
- Megfelelő mennyiségű zeaxantin bevitele hozzájárul a szem egészségéhez és a normális látáshoz.
- Elnyeli a kék fényt és káros oxidatív ágenseket a szemben (lencsében és a retinában), így hozzájárul a retina egészségének megőrzéséhez.
- Stabilizálja a membránokat, így hozzájárul a retina membránjának fénnyel szembeni védelméhez.
- A luteinnel együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.
Számos tudományos kutatás igazolta az összefüggést különböző szembetegségek kialakulása, és a lutein és a zeaxantin bevitele között, melyből párat kiemelnénk:
- 1994-ben az amerikai Nemzeti Látás Intézet (NEI) által lefolytatott vizsgálat bizonyította, hogy a karotinoidokban gazdag táplálkozás (ilyen a lutein és a zeaxantin) a makula degeneráció nevű betegség kialakulásának kockázatát csökkenti.
- 1999-ben lefolytatott “Nurses Health Study” nevű vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a szürkehályog kialakulásának az esélyét csökkenti a lutein és a zeaxantin megnövelt bevitele. Ugyanebben az évben a “Beaver Dam Study” nevű népességvizsgálati projekt megállapította, hogy a luteinben és zeaxantinban gazdag táplálkozást folytatók között alacsonyabb számú szürkehályog alakul ki.
- 2001-ben az Egyesült Államokban a Harmadik Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés során bizonyítást nyert, hogy a 40-59 éves népességben az extra luteint és zeaxantint fogyasztók között kisebb a makula degenerációs szembetegség aránya.