Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
Szem védelme

Lutein és zeaxantin: a szem egészségének őrei I. rész

Melyek a szem egészségét szolgáló hatóanyagok, hogyan segíthetnek támogatni látásunkat és megelőzni a különböző szembetegségeket? Cikkünkből kiderül!

A szem különösen érzékeny a szövetei regenerálódásához szükséges „alapanyagok” bevitelére. Ezek közül 2 kulcsfontosságút, a luteint és a zeaxantint azonban szervezetünk nem tudja önmaga előállítani. Mitől olyan fontos ez a két anyag szemünk számára? Rövid összefoglaló következik a cikkben!

LUTEIN

A lutein a latin luteus szóból ered, aminek jelentése: sárga. Nevét a színéből kapta; a zeaxantinnal együtt a szem makula nevű részének fő összetevői, melyet sárgára festenek (a makulát ezért nevezik sárgafoltnak is). Erős antioxidáns, a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök lekötésével a retinát védi a fény káros hatásaitól. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a szemben, a fény elleni védelem annál jobb. Emlősök előállítani nem tudják, csak zöld növényekből kinyerni. Emberek számára a főbb növényi forrás például a spenót és a kelkáposzta, de növényevő állatok is felhalmozhatják (például a tojás sárgájában).

A rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbiakat lehet elmondani a luteinről:

  • A lutein antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
  • A lutein segíti a szem egészségének fenntartását. A retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. Természetes antioxidáns a szem számára. Segíti a szem védelmét a fény káros hatásaival szemben.
  • A zeaxantinnal együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

ZEAXANTIN

A természetben leggyakrabban előforduló karotinoid. Míg a lutein a latin „sárga” szóból származik, a zeaxantin a görögből (a kukorica tudományos nevéből, ami Zea mays, és a xanthos szóból, ami sárgát jelent). A lutein leírásánál már említettük, hogy erős antioxidáns, a luteinnel együtt védi a szemet a káros oxidatív hatásokkal szemben. Kissé talán magyar vonatkozása, hogy a paprikának - melyből Szent-Györgyi Albert először kimutatta a C-vitamint – sárga színét ez a vegyület adja. Legnagyobb mennyiségben növények leveleiben található meg.

A rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbiakat lehet elmondani a zeaxantinról:

  • A zeaxantin antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.
  • Megfelelő mennyiségű zeaxantin bevitele hozzájárul a szem egészségéhez és a normális látáshoz.
  • Elnyeli a kék fényt és káros oxidatív ágenseket a szemben (lencsében és a retinában), így hozzájárul a retina egészségének megőrzéséhez.
  • Stabilizálja a membránokat, így hozzájárul a retina membránjának fénnyel szembeni védelméhez.
  • A luteinnel együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

Számos tudományos kutatás igazolta az összefüggést különböző szembetegségek kialakulása, és a lutein és a zeaxantin bevitele között, melyből párat kiemelnénk:

  • 1994-ben az amerikai Nemzeti Szem Intézet (National Eye Institute, NEI) által lefolytatott vizsgálat bizonyította, hogy a karotinoidokban gazdag táplálkozás (ilyen a lutein és a zeaxantin) a makula degeneráció nevű betegség kialakulásának kockázatát jelentős mértékben csökkenti.
  • 1999-ben lefolytatott “Nurses Health Study” nevű vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a szürke hályog kialakulásának az esélyét csökkenti a lutein és a zeaxantin megnövelt bevitele. Ugyanebben az évben a “Beaver Dam Study” nevű népességvizsgálati projekt megállapította, hogy a luteinben és zeaxantinban gazdag táplálkozást folytatók között alacsonyabb számú szürke hályog alakul ki.
  • 2001-ben az Egyesült Államokban a Harmadik Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés során bizonyítást nyert, hogy a 40-59 éves népességben az extra luteint és zeaxantint fogyasztók között kisebb a makula degenerációs szembetegség aránya.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET A CIKK MÁSODIK RÉSZÉBŐL! Kattints ide!

Felhasznált irodalom
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8874683/
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4706936/
sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322005038
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4698938/
casi.org/lutein-zeaxanthin-powerful-nutrients-eye-health
kauppapuutarhaliitto.fi/wp-content/uploads/2019/02/GFVN_26_NutritionEye-Health.pdf
gacetasanitaria.org/es-antioxidant-micronutrients-cataract-review-epidemiological-articulo-13042664
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11226974/
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér