fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Lutein és zeaxantin: a szem egészségének őrei I. rész

Szemüveges vagy? Optivit!A szem különösen érzékeny a szövetei regenerálódásához szükséges „alapanyagok” bevitelére. Ezek közül 2 kulcsfontosságút, a luteint és a zeaxantint azonban szervezetünk nem tudja önmaga előállítani. Mitől olyan fontos ez a két anyag szemünk számára? Rövid összefoglaló következik a cikkben!

LUTEIN

A lutein a latin luteus szóból ered, aminek jelentése: sárga. Nevét a színéből kapta; a zeaxantinnal együtt a szem makula nevű részének fő összetevői, melyet sárgára festenek. Erős antioxidáns, a kék fények elnyelésével és a szabad gyökök lekötésével a retinát védi a fény káros hatásaitól. Minél nagyobb mennyiségben van jelen a szemben, a fény elleni védelem annál jobb. Emlősök előállítani nem tudják, csak zöld növényekből kinyerni. Emberek számára a főbb növényi forrás a spenót és a kelkáposzta, de növényevő állatok is felhalmozhatják (például a tojás sárgájában).

Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a luteinnel kapcsolatban:

- A lutein antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészséguünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.

- A lutein segíti a szem egészségének fenntartását. A retina és a szemlencse egyik összetevő anyaga. Természetes antioxidáns a szem számára. Segíti a szem védelmét a fény káros hatásaival szemben.

- A zeaxantinnal együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

ZEAXANTIN

A természetben leggyakrabban előforduló karotinoid. Míg a lutein a latin „sárga” szóból származik, a zeaxantin a görögből (xanthos). A lutein leírásánál már említettük, hogy erős antioxidáns, a luteinnel együtt védi a szemet a káros oxidatív hatásokkal szemben. Kissé talán magyar vonatkozása, hogy a paprikának - melyből Szent-Györgyi Albert először kimutatta a C-vitamint – sárga színét ez a vegyület adja. Legnagyobb mennyiségben növények leveleiben található meg.

Az Országos Élelmezésbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű tudományos kutatási eredmény alapján az alábbi megállapításokat tette a zeaxantinnal kapcsolatban:

- A zeaxantin antioxidáns tulajdonságánál fogva hozzájárul a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, így egészségünk megőrzéséhez és a sejtek, szövetek védelméhez.

- Megfelelő mennyiségű zeaxantin bevitele hozzájárul a szem egészségéhez és a normális látáshoz.

- Elnyeli a kék fényt és káros oxidatív ágenseket a szemben (lencsében és a retinában), így hozzájárul a retina egészségének megőrzéséhez.

- Stabilizálja a membránokat, így hozzájárul a retina membránjának fénnyel szembeni védelméhez.

- A luteinnel együtt felhalmozódik az egészséges makulában, amely a test legnagyobb karotinoid raktára, ezért a megfelelő bevitel hozzájárul a retina azon részének épségének és egészségének megőrzéséhez, amely a megfelelő látáshoz nélkülözhetetlen.

Számos tudományos kutatás igazolta az összefüggést különböző szembetegségek kialakulása, és a lutein és a zeaxantin bevitele között, melyből párat kiemelnénk:

- 1994-ben az amerikai Nemzeti Látás Intézet (NEI) által lefolytatott vizsgálat bizonyította, hogy a karotinoidokban gazdag táplálkozás (ilyen a lutein és a zeaxantin) a makula degeneráció nevű betegség kialakulásának kockázatát csökkenti.

- 1999-ben lefolytatott “Nurses Health Study” nevű vizsgálatsorozat kimutatta, hogy a szürkehályog kialakulásának az esélyét csökkenti a lutein és a zeaxantin megnövelt bevitele. Ugyanebben az évben a “Beaver Dam Study” nevű népességvizsgálati projekt megállapította, hogy a luteinben és zeaxantinban gazdag táplálkozást folytatók között alacsonyabb számú szürkehályog alakul ki.

- 2001-ben az Egyesült Államokban a Harmadik Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés során bizonyítást nyert, hogy a 40-59 éves népességben az extra luteint és zeaxantint fogyasztók között kisebb a makula degenerációs szembetegség aránya.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET A CIKK MÁSODIK RÉSZÉBŐL! Kattints ide!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal