Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! I. rész

Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! I. rész

Mi a különbség aerob és anaerob edzés között? Hányszor kell edzeni egy héten? Meddig tart az ideális edzés? Sportok tömege közül válogathatsz ezek alapján, találd meg a Neked valót!

EdzésAz élet mozgás – a mozgás élet. Az aktív életmód jótékony hatásai régóta ismertek, sokakban felvetődik azonban a kérdés: egyáltalán milyen mozgástípusok léteznek? És kinek melyik ajánlott? Nem túlzás, hogy akár több százféle sportolási lehetőség közül választhatunk, és bizony kezdőként nagyon nehéz kiigazodni közöttük. Nem kell félni, cikkünk segít!

MILYEN MOZGÁSTÍPUSOK VANNAK?

Szervezeted kétféle módon juthat hozzá a mozgáshoz szükséges energiához. Megkülönböztetünk „aerob”, azaz oxigént felhasználó, illetve „anaerob”, azaz oxigén felhasználása nélküli gyakorlatokat. Az elválasztás a valóságban általában nem ilyen éles, és a legtöbb edzésforma mindkét fajtából tartalmaz elemeket.

Aerob edzés: A szervezet ilyenkor a levegő oxigénjét használja, hogy biztosítsa az izmok számára szükséges energiát. Az aerob mozgás nagyon jót tesz a szívnek, a tüdőnek, növeli az állóképességet és zsírégetéshez is ideális választás. Az aerob mozgástípusok közé sorolható a futás, kerékpározás, úszás, spinning, aerobik, tánc, (gör)korcsolyázás. Az aerob gyakorlatok több kalóriát égetnek és jobban erősítik a kardiovaszkuláris rendszert, ugyanakkor kevésbé hatékonyak izomerősítés szempontjából.

Anaerob edzés: Intenzív és rövid ideig tartó mozgás. Az anaerob edzésformák során a szervezet az izomban tárolt energiát használja fel, és nem függ a levegőből felvett oxigéntől. Ilyen például a súlyemelés, izomerősítő gyakorlatok, sprint futás. Az anaerob gyakorlatok kevesebb kalóriát égetnek el, és a szív- és érrendszerre kifejtett pozitív hatásuk is kisebb, ugyanakkor kiválóan fejlesztik az izmok erejét és tömegét, erősítik az ízületeket, megnövelik a csontsűrűséget. Hosszú távon az anaerob edzés is segít a fogyásban, hiszen minél nagyobb izomtömeggel bír valaki, annál hatékonyabb a zsírégetés nyugalmi állapotban.

A légzés figyelésével könnyen megállapítható, hogy az edzés aerob vagy anaerob tartományban mozog-e. Ha az edzés alatt képesek vagyunk folyamatosan beszélni, akkor aerob tartományban vagyunk, míg ha koncentrálnunk kell a légzésünkre, zihálunk, levegő után kapkodunk, akkor áttértünk anaerob fázisba.

HÁNYSZOR KELL EDZENI EGY HÉTEN?

Azt, hogy milyen gyakran, egyszerre mennyi ideig és milyen intenzitással kell valakinek edzenie, több tényező határozza meg. Függ az ember céljától, életkorától, egészségi állapotától és persze tapasztalatától is.

A rendszeres testedzés megkezdésének legbiztonságosabb módja, ha a kiválasztott mozgástípust fájdalomérzésig, vagy karunk, lábunk elnehezedéséig kisebb intenzitással végezzük. A legtöbb ember kezdetben csak néhány perces testedzésre képes nagy fáradtság nélkül. Idővel fokozatosan lehet növelni az időtartamot és az intenzitást is. Egy alkalom maximum 30-60 percig tartson, amit a lehető legnagyobb intenzitással kell végezni. Heti 3-4 alkalom optimálisan fejleszti az izmok erejét, és a szív- és érrendszer állapotát, sőt boldogabb, mozgékonyabb, energikusabb lesz tőle az ember – ennél gyakoribb edzés már nem jár arányában több előnnyel, ezért nem érdemes túlzásba vinni az edzést.

A kor előrehaladtával, illetve az egészségi állapottól függően az edzések időtartama és intenzitása az egyéni igényekhez kell, hogy igazodjon. Ne feledd: nem kell hatalmas súlyokat megmozgatnod, vagy a végkimerülésig erőltetned magad ahhoz, hogy a testmozgás jótékony hatásait kiélvezhesd. Egy alacsony intenzitású séta, könnyű kocogás vagy alacsony súlyokkal végzett de magasabb ismétlésszámú edzés is nagyon hatásos tud lenni!

Valamilyen betegség nehezíti a hétköznapjaidat? A cikk folytatásában kitérek erre is!

Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! II. rész

Ezt láttad már?
Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! II. rész
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér