fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! II. rész

Neked melyik edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! II. rész

Cukorbetegség, ízületi probléma, túlsúly, magas vérnyomás - lehet-e ezekben az állapotokban sportolni? Bizony, hogy lehet! Cikkünkben leírtuk, mire kell ügyelned a testmozgás kiválasztásakor és végzésekor ezekben az esetekben.

Female fitness class doing aqua aerobics in swimming pool at the leisure centreAz élet mozgás – a mozgás élet.  Számos kutatás igazolta: a rendszeres testmozgás évekkel hosszabbíthatja meg az életünket, jelentősen javít az életminőségen és a leghatásosabb (illetve egyben a legolcsóbb) betegségmegelőzési módszer. Adódik a kérdés, mi a helyzet akkor, ha egészségünk már most sem makulátlan? A testmozgásról akkor sem kell lemondani, sőt! Edzés-ajánló a cikkben!

MIELŐTT NEKIKEZDENÉL...

Sokan anélkül is elkezdhetik a rendszeres mozgást, hogy orvosukkal konzultálnának. Azok viszont, akik szív-, tüdő- vagy cukorbetegségben szenvednek, vagy rossz az általános egészségi állapotuk, illetve idősebbek, előbb mindenképp forduljanak orvosukhoz. Tanácsos lehet azoknak is orvoshoz vagy legalábbis szakemberhez, hozzáértő edzőhöz fordulniuk, akik soha nem végeztek korábban testedzést vagy kijöttek a formából.

MILYEN MOZGÁSTÍPUST VÁLASSZAK, HA....

Cukorbeteg vagyok?

Az edzés bizonyítottan hasznos a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Bár cukorbetegként tulajdonképpen bármilyen mozgástípust választhatunk, az utóbbi években több kísérlet is kimutatta, hogy az erősítő edzések rendkívül hatékonyak kezelésében. Heti 2-3 alkalommal végzett, közepesen magas intenzitású, sorozatonként 10-12 ismétléses súlyzós edzés kiválóan alkalmas a magas vércukorszint kezelésére, és akár harmadával képes csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség esetén nem is annyira a megfelelő edzéstípus, mint inkább az edzés előtti és alatti  óvatosság, ami igazán fontos. Minden edzés előtt és után mérjük meg a vércukorszintet, hogy lássuk, milyen hatása van a választott mozgástípusnak. Ne hagyjunk ki étkezést az edzés miatt! Mindig legyen kéznél valami a vércukorszint helyreállítására, és fokozottan ügyeljünk a folyadékbevitelre edzés alatt!

Magas a vérnyomásom?

A laza, alacsonyabb intenzitással végzett aerob mozgástípusok – például úszás, futás, séta, labdajátékok,     gimnasztika – ajánlottak ilyen esetben. A magas terheléssel végzett súlyzós-erősító és passzív feszítő gyakorlatokat kerülni kell! Az ilyen mozgás hirtelen nagymértékben megnövelheti a vérnyomást, a szív- és keringési rendszerünket extrém mértékű igénybevételnek teheti ki, ezért nem ajánlott. Ha mégis a súlyzózás mellett döntünk, csak fokozatosan emeljük a terhelést és sorozatonként 10-15 közötti ismétlésszámmal dolgozzunk!

Ízületi problémáim vannak?

Nyugodt, egyenletes és folyamatos mozgást igénylő mozgástípus ajánlott. Úszás, kerékpározás, séta, túrázás, gimnasztika, vízi torna vagy koordinációs edzés. Ezek nem terhelik meg az ízületeket túlzottan nagy mértékben, ugyanakkor lelassíthatják vagy akár meg is állíthatják az ízületi kopást, és segíthetnek a fájdalmak és a gyulladás csökkentésében is. Elsődleges, hogy ízületi panaszok esetén ne csak üljünk otthon, hanem fizikailag aktívak maradjunk: mozgás hatására az ízületi folyadék termelődése beindul, fokozódik és az ízületek tápanyag-ellátása is javul. Emellett az edzéstől az ízületeket körülvevő és stabilizáló izmok, inak és szalagok is megerősödnek.

Túlsúlyos vagyok?

Túlsúly esetén mindenképp fontos, hogy kíméletesen kezdjünk neki az edzésnek. A legtöbben gyorsan akarnak látványos eredményeket elérni, amikor fogyásról van szó, pedig a fokozatosság és tudatosság hosszú távon sokkal biztosabb eredményekhez vezet. Legjobb az aerob és anaerob mozgásformák keverékét végezni, hiszen kutatások szerint is ez vezet a leghatékonyabb zsírégetéshez. Jelentős túlsúly esetén először mindenképp alacsony intenzitású és kevésbé megterhelő edzés (pl. futás helyett séta) javasolt, hiszen ilyenkor az ízületekre a testsúly többszöröse is nehezedhet.

50 éves elmúltam?

A korral az anyagcsere elkezd lassulni, az ízületek veszítenek keménységükből és rugalmasságukból, a csontritkulás kockázata pedig növekszik. Nőknél 40, férfiaknál 60 éves kortól 10 évente csaknem 10%-át elveszítjük az izomzatnak. A szív- és keringési rendszer egészségét megőrző kardió edzést és a súlyzós erősítő edzést érdemes kombinálni. Ebben az életszakaszban a motorikus képességek, az erő, a mozgékonyság, a hajlékonyság és a koordinációs képesség gyorsan hanyatlik, ha az ember nem tesz ellene. A nagy izomcsoportokat igénybe vevő, folyamatos, ciklikus testmozgások, úszás, gyaloglás, biciklizés, táncolás, sífutás és különböző gimnasztikai vagy kondicionáló tornák javasoltak.

 

Ismerd meg a mozgásformák különböző típusait a cikk első részéből!

Neked milyen edzéstípus ajánlott? Tudd meg most! I. rész

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Anyagcsere serkentő mozgás
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér