fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Élelmiszerek, élelmiszer ipar
Pálmaolaj: rákkeltő összetevő a Nutellában?

Pálmaolaj: rákkeltő összetevő a Nutellában?

Mit érdemes tudni a pálmaolaj egészségügyi és egyéb hatásairól? Minden érintett véleményét összegyűjtöttük egy részletes elemző cikkben, és leírtuk a miénket is.

„Rákkeltő a Nutella!” Ilyen és hasonló szalagcímektől volt hangos a sajtó az utóbbi napokban. Hallottál te is az ügyről? Akkor is olvasd végig ezt a cikket, mert mi 5 pontba szedve összefoglaltunk mindent, amit tudni érdemes, valamennyi oldal véleményét begyűjtve (beleértve a miénket is). Vagy talán nem is hallottál erről a „botrányról”? Akkor még inkább ajánljuk neked ezt a cikket!

1. Mi az a pálmaolaj és mire használják?

A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma nevű növény húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradék. Így néz ki az olajpálma gyümölcseVörös pálmaolajnak is szokták hívni a vöröses-sárgás színe miatt. A pálmaolaj legfőbb forrása az Elaeis guineensis nevű fa, aminek Nyugat-Afrika az őshazája. Mára a legnagyobb pálmaolaj termelő országok Délkelet-Ázsiában vannak, elsősorban Malajziában és Indonéziában. Ez a két ország együttesen a világ pálmaolaj készletének több mint 80 százalékát termeli ki.

A pálmaolaj a világpiacon messze a legolcsóbb növényi olajok egyike, ezért hatalmas mennyiségekben kereskednek vele. A globális növényi olaj termelés egyharmadát a pálmaolaj teszi ki.

Akárcsak a kókuszolaj, a pálmaolaj is szobahőmérsékleten viszkózus, félig szilárd halmazállapotú. Az olvadáspontja azonban 35 °C, ami jóval magasabb, mint a kókuszolajé (24 °C). Ennek oka a két olaj eltérő zsírsav összetétele.

A pálmaolajat sütésre használják és rengeteg készételben is naponta találkozhatunk vele. Jelentős felhasználók a margarint előállító vállalatok. A feldolgozás során változik az íze: míg a nyers pálmaolaj aromás és enyhén édeskés ízű, a finomított pálmaolaj szinte íztelen. Világviszonylatban a kinyert pálmaolaj 80 százalékát az élelmiszeripar használja fel, de mosó- és tisztítószerekben, kozmetikumokban is előfordul, biodízel készül belőle, valamint állati takarmányként is használják.

A pálmaolaj füstölési pontja a sima finomított napraforgó olaj 150 fokos értékével szemben 232 fok, magas a hőstabilitása, ezért gyakran használják hirtelen sütéshez és bő zsiradékban sütéshez. Stabilitása miatt többször is felhasználható sütéshez. A mogyoróvajakhoz és egyéb magból készült krémekhez – így a Nutellához is – pálmaolajat szoktak adni, stabilizátorként, mert meggátolja, hogy az olaj kirakódjon a krém tetején.

2. Az EFSA szerint a pálmaolaj rákot okozhat

[caption id="attachment_12693" align="alignright" width="300"]Pálmaolaj készítésének fázisa Pálmaolaj készítésének egy fázisa[/caption]

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016 májusában figyelmeztetett arra, hogy a pálmaolaj potenciálisan rákkeltő, ha magas hőfokon dolgozzák fel, és hogy „több potenciálisan rákkeltő szennyező anyagot tartalmaz, mint más növényi olajok, 200 celsius fok feletti finomítás esetén”. A rák kialakulásának kockázatát az úgynevezett glicidil-zsírsavészterek (GE) növelik, amelyek akkor keletkeznek, ha 200 fok fölé melegítik az olajat.

A pálmaolaj vizsgálatát végző EFSA bizottság elnöke a következőket mondta: „Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a glicidol genotoxikus és rákkeltő hatású, ezért a CONTAM Panel [az EFSA élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága – a szerk.] nem állapított meg a glicidil-zsírsavészterek kapcsán biztonságos szintet.” Az EFSA ugyanakkor még nem adott ki javaslatot a pálmaolaj használatának megszüntetésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ugyancsak figyelmeztet a pálmaolajjal kapcsolatos kockázatokra, de szintén nem szólították fel a lakosságot arra, hogy kevesebbet fogyasszanak belőle.

2016. december 7-én egy, részben a Worldwide Cancer Research nevű szervezet által finanszírozott tudományos kutatás kapcsolatot talált a pálmaolaj és a rák egerek szervezetében történő gyors terjedése között. A kutatás során a rák terjedése azokban az egerekben volt a legagresszívabb, amelyek magas zsírtartalmú étrendet és sok palmitinsavat (a pálmaolaj egyik fő összetevője) kaptak.

3. A pálmaolaj gyártás hatása a környezetre

Nem a jelenlegi az első eset, hogy támadások középpontjába került a Nutella és a pálmaolaj. 2015 nyarán a francia környezetvédelmi miniszter a Nutella bojkottjára szólított fel, mert szerinte a termék előállítása nagyban hozzájárul az óriási mértékű erdőirtáshoz. Ez szinte azonnal heves reakciókat váltott ki: az olaszok felháborodtak, a mogyorókrémet gyártó Ferrero vállalat közleményt adott ki, melyben arra hivatkoztak, hogy a pálmaolajat tiszta forrásból szerzik be, végül a francia miniszter elnézést kért kijelentése miatt.

De volt-e a botrányban igazság? A pálmaolaj előállítása és felhasználása valóban számos etikai problémát vet fel és ebben nem csak a Nutella a ludas, hanem sok száz különböző népszerű ételfajta – pl. csokoládé, kenyér, jégkrém, keksz, nápolyi – amelyben pálmaolaj található az összetevők között. Az utóbbi néhány évtizedben soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a pálmaolaj iránt, ami miatt Malajziában, Indonéziában és Thaiföldön egyre csak fokozódik a termelés.

Több szervezet is lobbizik (Greenpeace, WWF) a pálmaolaj felhasználása ellen, mivel a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki, és ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (orangután, elefánt, tigris) kipusztulásához.

4. A Nutella gyártója kiáll a pálmaolaj használatáért

nutella_karos_palmaolajAz olasz Ferrero vállalat, amely számos egyéb édesség között a népszerű Nutellát is gyártja, reklámkampányt indított azért, hogy biztosítsa az embereket a terméke biztonságosságáról. Ebben a kampányban kihangsúlyozzák, hogy a Nutella nem lenne ugyanolyan, ha kivennék belőle a pálmaolajat, és hogy a vállalat olyan módon használja az olajat, ami nem teszi veszélyessé az egészségre.

A reklámban Vincenzo Tapella, a Ferrero beszerzési vezetője, elmagyarázza, hogy a cég által használt pálmaolajat nem csak kontrollált hőmérsékleten dolgozzák fel, de frissen préselt gyümölcsökből is származik, emiatt teljesen biztonságos. Az EFSA még nem nyilatkozott arról, hogy az alacsonyabb hőfokon történő finomítás megóvhat-e a pálmaolaj egészségkárosító hatásai ellen.

Természetesen minden profitorientált vállalatnak célja, hogy megvédje, sőt folyamatosan növelje eladásait, így nem csoda, hogy a Ferrero is igyekszik ezt tenni – főleg, hogy a botrány kirobbanása óta 3 százalékkal csökkent a Nutellából származó bevétele.

A Nutella kb. egyötödét teszi ki a Ferrero eladásainak, míg a pálmaolaj ipart jelenleg 44 milliárd dollárra értékelik.

5. A pálmaolaj jövője

Jelen cikk írásakor még sem az Európai Unió, sem pedig az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) nem tiltotta be a pálmaolaj élelmiszerekben történő felhasználását. Az EFSA-nak nincs döntési hatásköre, nem szabályozhat, ugyanakkor az ügyet az Európai Bizottság vizsgálja. Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági szóvivője, Enrico Brivio, azt mondta, hogy 2017 év végére kihirdetnek egy útmutatást. Ez limitálhatja az ételekben felhasznált pálmaolaj mennyiségét, de elmondása szerint teljes tiltás nem fog megtörténni.

A pálmaolaj-ügy Olaszországban kiemelt fogyasztói témává vált, miután a legnagyobb olasz élelmiszerlánc, a Coop úgy döntött, hogy bojkottálja a pálmaolajjal készült termékeket az EFSA tanulmányára hivatkozva. Olaszország legnagyobb tésztacége, a Barilla, ugyancsak abbahagyta a pálmaolaj használatát és „pálmaolaj-mentes” címkékkel látta el árucikkeit.

Úgy látszik tehát, hogy elindult egy folyamat, de egyelőre még túlságosan az elején járunk ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, pontosan mi is lesz a végkimenetele. A tudományos bizonyítékok szinte garantáltan tovább fognak halmozódni, mi pedig csak remélhetjük, hogy a hatóságok időben elkezdenek majd cselekedni (sajnos általában nem így szokott lenni). Addig is mi magunknak kell a rendelkezésre álló információkból tudatos döntést hoznunk.

Amit mi tanácsolunk

Mivel nagyon sok tudományos bizonyíték utal arra, hogy a pálmaolaj az egészségre káros hatásokat fejthet ki, illetve termelése is rendkívül nagy terhet ró a környezetre, ezért fogyasztását érdemes mérsékelni vagy a legjobb, ha inkább teljesen elkerüljük. Hogyan? Figyelmesen olvasd el mindig a boltban vásárolt élelmiszerek címkéjét, kerüld a gyorséttermi étkezést (ami egyébként sok más okból is okos ötlet), és otthon használd az egészségesebb alternatívákat (olívaolaj, repceolaj, avokádó olaj, tökmagolaj, csíraolajok).

A Nutellához hasonló, finom és mégis egészséges csokoládés mogyorókrémet is tudsz házilag készíteni, a receptet ide kattintva találod hozzá.

Felhasznált irodalom
http://www.reuters.com/article/us-italy-ferrero-nutella-insight-idUSKBN14V0MK
http://www.dailymail.co.uk/health/article-4108370/Nutella-maker-fights-palm-oil-cancer-risk-study.html
http://heavy.com/news/2017/01/nutella-can-cause-cancer-study-palm-oil-ferrero-efsa-carcinogen/
https://authoritynutrition.com/palm-oil/http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O-2017-000001+0+DOC+XML+V0//HU&language=hu
http://curacaochronicle.com/health/ingredient-in-hundreds-of-popular-foods-found-to-stimulate-spread-of-cancer/
Ezt láttad már?
Narancs kontra narancslé
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér