Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Ligetszépe olaj kapszula a bőr egészségéért

Pattanások, ekcéma, zsíros bőr - a ligetszépe olaj hatásai

A ligetszépe olaj bőrre gyakorolt pozitív tulajdonságai sokoldalúak, azaz különféle bőrpanaszok esetén is alkalmazható kiegészítőként akár lokálisan (bőrre kenve), akár szájon át szedve. Hogyan alkalmazzuk pattanások, akné, száraz bőr, ekcéma esetén?

Ligetszépe olaj kapszula a bőr egészségéértAz Amerikából származó ligetszépe növényt és az abból kinyert olajat évszázadok óta alkalmazzák többek között bőrproblémák esetén. Bár már a XVII. századtól megtalálható Európában is, itthon még mindig kevesen ismerik, pedig tudományos kutatások tömege bizonyítja: nagyban hozzá tud járulni az egészséges, szép bőr kialakulásához külső és belső alkalmazásával egyaránt. Jelen cikkben az étrend-kiegészítőként való használatára vonatkozó kutatási eredményeket vizsgáltuk meg.

Mi az a ligetszépe olaj?

A ligetszépe egy Észak-Amerikában őshonos növény, mely termésének magjából nyerik ki a ligetszépe olajat. Ezt az olajat már az Amerikában őshonos indiánok is használták sebek gyógyítására, de általános egészségvédőként is. Egészségünkre gyakorolt hatásait a növény telítetlen zsírsavainak, azon belül is leginkább omega-6 zsírsavainak köszönhető. A bőrre gyakorolt pozitív tulajdonságai sokoldalúak, azaz különféle bőrpanaszok esetén is alkalmazható kiegészítőként.

1. Segíthet eltüntetni a pattanásokat

A ligetszépe olaj a benne található gamma-linolénsavaknak köszönhetően képes enyhíteni a bőr gyulladását, és csökkenteni a sérült bőrsejtek számát, ezért lehet hatékony kiegészítő pattanások, akné esetén.

Ezt több vizsgálat is megerősítette, köztük az egyik kifejezetten a gamma-linolénsavra koncentrálva arra jutott, hogy a gamma-linolénsav étrend-kiegészítőként való alkalmazása a gyulladásos-és a nem gyulladásos-eredetű pattanások esetén is változást eredményez.1

Hogyan adagold ebben az esetben? A fent említett vizsgálatban résztvevők adagolása alapján napi 400 mg gamma linolénsav fogyasztása ajánlott, kombinálva magas EPA és DHA-tartalmú omega-3 zsírsavakkal, legalább 10 héten át.

2. Segíthet az ajkak kicserepesedése esetén

Vannak, akiknek az ajkak kiszáradása, kicserepesedése nem csak pár napos téli probléma, hanem folyamatosan jelen van az életükben. Különösen gyakori azok körében, akik túlzott faggyútermeléssel járó bőrproblémáikra izotretinoin hatóanyagú gyógyszert szednek. Egy 2014-es kutatás szerint a ligetszépe olaj hatékonyan segíthet az említett hatóanyag mellékhatásaként jelentkező száraz ajkak problémájának enyhítésében.2

Hogyan adagold ebben az esetben?  A 2014-es kutatás alanyai összesen napi 240 mg gamma-linolénsav tartalmú ligetszépe olaj kapszulát szedtek (naponta több kapszulát jelentett ez), 8 héten át.

3. Enyhítheti az ekcéma tüneteit

Több országban általános, hogy az ekcéma kezelésére használják a ligetszépe olajat, hiszen az abban található többszörösen telített zsírsavak képesek ebben az esetben is csökkenteni a gyulladást, és enyhíteni a tüneteket. Ebben az esetben a ligetszépeolaj mind lokálisan (a bőrre kenve), mind szájon át szedve segíthet - bár a teljes igazság az, hogy erről a tudományos vélemények megoszlanak. Egy korábbi kutatás eredménye szerint a ligetszépe olaj segíthet az epidermisz (vagyis a bőr felhámja) épségének megőrzésében,3 egy több tanulmányt elemző, összefoglaló vizsgálat szerint viszont önmagában nem tudja felvenni a harcot az ekcéma tüneteivel szemben.

Tény: az ekcéma kezelése összetett és bonyolult feladat, komolyan érinti az életmódot, táplálkozást is, ezért 1 gyógynövénytől valóban nem várhatunk teljes körű megoldást, de kiegészítő alkalmazása mindenképp hasznos lehet.

Hogyan adagold ebben az esetben? A pozitív kimenetelű vizsgálatok alapján napi kétszer (az ekcéma súlyosságától függően) 1-4 db 500 mg-os Ligetszépe olaj kapszula szedése javasolt legalább 12 két héten át.

4. Javítja a bőr általános egészségét

Egy 2005-ös tanulmány a kapszulaként fogyasztott ligetszépe olaj hatásait vizsgálta, és a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az egyértelműen szebbé, feszesebbé tette a bőrt, növelte a hidratáltságát és ellenállóképességét. Az olajban található gamma linolénsav ugyanis olyan tápanyag a bőr számára, amely nagyban segíti annak egészséges működését, azonban a gamma-linolénsavat szervezetünk önmagában képtelen előállítani, ezért kell folyamatosan pótolnunk táplálékkal.

Hogyan adagold ebben az esetben? A bőr általános egészségének javításához napi 2-3x 1 db db 500 mg hatóanyag-tartalmú Ligetszépe olaj kapszula szedése javasolt egy legalább 12 héten át tartó kúra részeként.

Megjegyzés:

1 db Netamin Ligetszépe olaj kapszula 500 mg ligetszépe olajat tartalmaz, 45 mg gamma-linolénsav tartalommal.

További részletek a termékről ide kattintva >> részletek.


Hivatkozások:

1 Jung JY1, Kwon HH, Hong JS, Yoon JY, Park MS, Jang MY, Suh DH.:Effect of dietary supplementation with omega-3 fatty acid and gamma-linolenic acid on acne vulgaris: a randomised, double-blind, controlled trial., Acta Derm Venereol. 2014 Sep;94(5):521-5.

2 Kui Young Park, Eun Jung Ko, In Su Kim, Kapsok Li, Beom Joon Kim, Seong Jun Seo, Myeung Nam Kim, and Chang Kwun Hongcorresponding author: The Effect of Evening Primrose Oil for the Prevention of Xerotic Cheilitis in Acne Patients Being Treated with Isotr.: A Pilot Study. Ann Dermatol. 2014 Dec; 26(6): 706–712.

3 Schäfer L1, Kragballe K.: Supplementation with evening primrose oil in atopic dermatitis: effect on fatty acids in neutrophils and epidermis. Lipids. 1991 Jul;26(7):557-60.

4 R. Muggli: Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults , International Journal of Cosmetic Science, Volume 27, Issue 4, August 2005

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/evening-primrose-oil
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Ligetszépe olaj kapszula E-vitaminnal
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér