fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Idegrendszer, memória
beteg otthon ápolás

Stroke: kalauz hozzátartozóknak, gondozóknak I. rész

beteg otthon ápolásEgyes - szerencsésebb kimenetelű - stroke beteg esetén az agyvérzésének külső jelei (például mozgás - vagy érzékszervi bénulás, fogyatékosság) alig, vagy egyáltalán nem is látható. Környezete könnyen gondolhatja: a beteg meggyógyult; úgy néz ki "mintha mi sem történt volna". Azonban minden agyat, központi idegeket érintő sérülésnél - különösen agyműtétek után - a hosszan tartó gyógyulási, regenerálódási idő (1-2 év) alatt a betegek legalább 90 százalékánál elkerülhetetlenek a pszichés, mentális zavarok.

A beteg megértése, a mielőbbi felépülése érdekében az alábbi gyakorlati tanácsokat érdemes megfontolni és gyakorolni:

- Az idegek leghatékonyabb gyógyítója a csend. Az agybetegek fokozott nyugalmat,sok pihenést, lehetőleg stresszmentes környezetet igényelnek.

- A beteg környezetében kerüljünk minden kiabálást, hangos szót, zenét, felesleges beszédet, harsány utasításokat, vitatkozást vele illetve másokkal!

- Negatív információktól, idegeket felzaklató hírektől amennyiben csak lehetséges óvjuk.

- Az élet mindmegannyi problémájával, konfliktusaival ne terheljük a sérült elmét, idegeket. A gyógyulófélben lévő idegek problémákat, terheket nem képesek feldolgozni, helyénvalóan kezelni. Csak "leszívják", hátráltatják az agy új idegpályáinak, "növekedési faktorainak" regenerációját. Stroke után a gyógyulási időben fellépő az un.endogén (szervi okok miatti) depresszió általános tünetként jelentkezik a betegek többségénél. Ezért ne kárhoztassuk őket ilyen szavakkal: "szedd már össze, ne sajnáltasd magad. Nem vagy te depressziós, csak elhagyod magad!..."stb.

- Leginkább a pozitív, biztató, bátorító gondolatok, ismeretek serkentik az agybetegek gyógyulását. Pld: Örülünk hogy "így megúsztad", hogy nem lett nagyobb bajod. Ha Isten így megóvott, a továbbiakat is rábízhatod..."stb.

- A stroke sok esetben a memóriát, az emlékezetközpontot is roncsolja.  Ne szidjuk le, ne nevessük ki, ne szégyenítsük meg ha többször elfelejt, visszakérdez egyszerűen megjegyezhető információkat.

- Átmenetileg fokozott megértést, türelmet gyakoroljunk iránta. Ne sajnáljunk higgadtan, "cikizés" nélkül többször elismételni nekik egyszerű információkat.   - Gondolkodási - beszéd és teljesítőképessége is lassabban működik, és csak lassan térhet vissza a "régi kerékvágásba".

- Ne várjuk tőle, hogy úgy teljesítsen, mint régen: "nem igaz, hogy nem tudod megcsinálni, megszerelni, elhozni, elvinni, hiszen nem látszik, hogy valami bajod lenne, stb.."

- Türelmesen fogadjuk, hogy gyakran ismételi magát,szeret magáról, betegségéről, lassú gyógyulásáról beszélni...

 

Bátorítsuk, vigasztaljuk, fogadjuk el olyannak, amilyen...A szeretet gyógyít!

 

(folytatás következik)

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Feledékenység és memóriazavarok: van-e okod aggódni?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal