fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Aminosavak
kiegyensúlyozott nappalokért és a nyugodt éjszakákért

Triptofán: az egészséges alvás és hangulat szolgálatában

A triptofán (L-triptofán) egy esszenciális aminosav, amit mindenképpen külső forrásból szükséges biztosítanunk. Fokozott bevitele segíthet stressz, szorongás, hangulati zavarok, alvászavarok, és még számos egyéb egészségügyi probléma esetén. Cikkünkben jótékony hatásairól, forrásairól és javasolt napi adagjáról írunk!

Triptofán aminosav: az egészséges alvás és hangulat szolgálatábanA triptofán (más néven L-triptofán) egy esszenciális, tehát a szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlen aminosav, amit mindenképpen külső forrásból szükséges biztosítanunk. Egyedülálló és egészen különleges tulajdonságokkal rendelkezik, melyeknek köszönhetően fokozott bevitele segíthet stressz, szorongás, hangulati zavarok, alvászavarok, és még számos egyéb egészségügyi probléma esetén. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a triptofán jótékony hatásait, forrásait és a javasolt napi adagját is!

Mi az a triptofán?

Az aminosavak a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei, fehérjék nélkül pedig az élet egyszerűen elképzelhetetlen. A triptofán egyike annak a 9 esszenciális aminosavnak, melyek létfontosságúak, de az emberi szervezet nem képes előállítani őket. Ebből következően a triptofánhoz táplálkozás útján, külső forrásból kell hozzájutnunk.

A triptofánnak számos fontos feladata van, például felnőtteknek elengedhetetlen a nitrogén egyensúly fenntartásához, gyermekeknek pedig a megfelelő növekedéshez. Emellett a niacin, azaz a B3-vitamin, a hangulatszabályozásért felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag, és az alvás-ébrenlét ciklust szabályozó melatonin nevű hormon is a triptofánból keletkezik.

A triptofánnak kétféle formája van: L-triptofán és D-triptofán, melyek kémiai konfigurációjukban különböznek egymástól. Az emberi szervezetben az L-triptofán forma található meg, táplálkozás vagy kiegészítés útján történő bevitel esetén is ez tud megfelelően hasznosulni.

Mely ételekben található triptofán?

A triptofán sokféle élelmiszerben megtalálható, különösképpen a magas fehérjetartalmú ételekben. Kiváló triptofán-forrásnak számítanak például az alábbi ételek:

  • csirkehús
  • tojás
  • sajt
  • hal
  • földimogyoró
  • tök- és szezámmag
  • tej
  • pulykahús
  • tofu és szója

Ugyanakkor ahhoz, hogy a szervezet át tudja alakítani a triptofánt niacinná, szükség van elegendő vas, B6-vitamin, és B2-vitamin jelenlétére is.

Mi az ideális napi triptofán bevitel?

A tipikus nyugati étrend napi 0,5-2 gramm L-triptofánt tartalmaz. A szervezet triptofán-szintjét ugyanakkor étrend-kiegészítő szedésével is lehet növelni. Egyes szakértők szerint az ilyen kiegészítőket szénhidrátban gazdag étellel vagy itallal érdemes bevenni, a fehérjében gazdag étkezésektől jól elkülönítve, ezzel ugyanis javítható az agyi felszívódás.

Alvászavarok, illetve depresszió kezelésére a javasolt napi adag 1000-3000 mg között mozog. Egyes kutatásokban az alvásminőség javítására már 250 mg L-triptofán esti órákban történő beszedése is elegendőnek bizonyult. Egyéb célokra a biztonságos és hatékony mennyiség a különböző vizsgálatok szerint: 500-4000 mg/nap.

A triptofán lehetséges jótékony hatásai

1. Javítja az alvásminőséget, elűzi az álmatlanságot

A triptofán előanyaga a melatonin nevű hormonnak, amely a szervezet biológiai óráját és az alvásmintákat szabályozza. Egy 5 fő részvételével készült vizsgálat kimutatta, hogy az L-triptofán szedése megnöveli az átlagos teljes alvásmennyiséget, illetve álmosságot okoz kb. fél órával lefekvés előtt. A hatóanyag inszomniában, azaz álmatlanságban szenvedő betegeknél is hatékonynak bizonyult: egy vizsgálatban 28%-kal növelte a teljes alvásmennyiséget és átlagosan 37 perccel csökkentette a korai ébredést. Egy 15 álmatlanságban szenvedő beteg részvételével készült vizsgálatban 250 mg L-triptofán növelte a mély alvás szakaszát. Mindezek mellett az L-triptofán valószínűleg javíthatja az alvást azoknál is, akik obstruktív alvási apnoéban szenvednek.

2. Segít a depresszió kezelésében és a stressz leküzdésében

A hangulat szabályozásáért felelős szerotonin évtizedek óta központi szerepet játszik a depresszió kezelésében. Lényegében minden antidepresszáns gyógyszer úgy éri el a hatását, hogy növeli az agy szerotonin-szintjét. Az L-triptofán ugyanezt képes elérni, sokkal biztonságosabban. Kutatások szerint az L-triptofán önmagában vagy a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként is igen hasznosnak bizonyulhat. Egy 25 fő részvételével készült vizsgálatban a magas triptofán tartalmú étrend javította a hangulatot és csökkentette a depressziós tüneteket és a szorongást. Egy másik vizsgálatban a klomipaprin nevű antidepresszáns és L-triptofán kombinációja hatékonyabban javította a depressziós hangulatot, öngyilkos hajlamot, és a szorongást, mint a kizárólag gyógyszeres kezelés.

A triptofán és a szerotonin közötti kapcsolat egyúttal magyarázatot ad arra is, amiért a hatóanyag különböző klinikai vizsgálatokban hatásosnak bizonyult stressz és szorongás ellen is. Az alacsony szerotonin-szint sérülékenyebbé teszi a szervezetet a stressz negatív hatásaival szemben, ugyanakkor maga a krónikus stressz is csökkenti a szerotonin szintjét, vagyis egy ördögi körről van szó. A triptofán nemcsak a szerotonin mennyiségére van hatással, hanem a stressz hatására termelődő, számos negatív hatással bíró kortizol szintjét is csökkenti.

3. Enyhíti a premenstruális szindróma bizonyos tüneteit

Kutatások kimutatták, hogy a premenstruális szindróma (PMS), illetve annak jóval súlyosabb változata, a premenstruális diszfória (PMDD) kellemetlen hangulati tüneteinek hátterében az agy szerotonin-szintjének csökkenése áll. Jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal jelentkeznek ezek a tünetek: nyugtalan, szorongó hangulat, hangulatingadozások, feszültség, és ingerlékenység. Egy 37 nő részvételével készült vizsgálatban az L-triptofán fogyasztása (6 gramm/nap) jelentős mértékben javította a PMDD-vel összefüggő hangulatingadozásokat, feszültséget és ingerlékenységet. Az L-triptofánt szedő betegek hangulata 34,5%-kal javult.

4. Segíthet a dohányzásról való leszokásban

Egy 16 ember részvételével készült vizsgálat azt mutatta, hogy az L-triptofán, magas szénhidráttartalmú étrenddel és rendszeres dohányzás-leszoktató terápiával kombinálva, csökkenti a szorongást és az elvonási tüneteket. A triptofán tartalmú étrend-kiegészítőt szedő alanyok kevesebb cigarettát szívtak el, mint azok, akik hatóanyagmentes placebót szedtek. További vizsgálatok segíthetnek az eredmény megerősítésében, illetve a hatásmechanizmus részletesebb megismerésében.

5. Csökkentheti az étvágyat

Egy 15 egészséges önkéntes részvételével készült vizsgálatban az L-triptofán kiegészítést kapó emberek 20%-kal kevesebb kalóriát, és több fehérjét, mint szénhidrátot fogyasztottak. Egy állatkísérletben a 24 órás koplalás után L-triptofánt kapó patkányok kevesebbet ettek az első étkezésükkor, illetve az étkezéseik között eltelt idő is hosszabb volt. Emellett kutatások szerint a triptofán alacsony szintje és alacsony agyi felszívódása is felelős lehet a szénhidrátok utáni sóvárgásokért.

Felhasznált irodalom
content.selfdecode.com/tryptophan-health-benefits-tryptophan-deficiency/
healthline.com/health/tryptophan
healthline.com/nutrition/tryptophan
peacehealth.org/medical-topics/id/hn-10006312
altmedrev.com/archive/publications/11/1/52.pdf
lifeextension.com/magazine/2013/5/better-brain-chemistry-with-tryptophan
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin L-triptofán kapszula 500 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér