Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Aminosavak
Zsírégetés L-karnitinnel: alapvető tudnivalók

Zsírégetés L-karnitinnel: alapvető tudnivalók

Hogyan működik az L-karnitin? Vannak-e elfogadott tudományos bizonyítékok, melyek zsírégető hatását igazolják? Mennyit és milyen formában érdemes szedni?

Az L-karnitin hosszú idők óta az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő a fogyókúrázók körében. De vannak-e elfogadott tudományos bizonyítékok, melyek zsírégető hatását igazolják? Végeztünk egy alapos keresést a szakirodalomban, az eredményt pedig most megosztjuk veletek. Szó lesz az L-karnitin hatásmechanizmusáról, az elvégzett kutatásokról, és a szedési javaslatról is. Olvass tovább!

Mi az L-karnitin?

Habár gyakran aminosavként kategorizálják, az L-karnitin szigorú értelemben véve nem aminosav. Szokták „aminosav-szerű anyagnak” vagy „vitaminszerű tápanyagnak” is hívni, valójában egy dipeptid, amit az emberi szervezet két aminosav (a lizin és a metionin) kombinálásával állít elő.

Az L-karnitint először 1905-ben izolálták az emlősállatok izomszövetéből. A neve a latin carnis szóból ered, melynek jelentése hús.

Miért van szükségünk L-karnitinre?

Az L-karnitinnek számos funkciója van az emberi szervezetben, de leginkább arról ismert, hogy a hosszú szénláncú zsírsavakat a mitokondriumba szállítja. A mitokondriumok a sejtek „erőművei”, ahol az energia előállítása zajlik. A zsírsavak mitokondriumban történő oxidációja (elégése) a vázizomzat fő üzemanyagforrása.

Egyszerűen megfogalmazva: az L-karnitin segít a zsír energiává alakításában.

Hogyan juthatunk L-karnitinhez?

Mivel azL-karnitint az emberi szervezet is képes előállítani, ezért nem sorolható az esszenciális tápanyagok közé. Ugyanakkor ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségben tudja előállítani, sok C-vitamin jelenlétére is szükség van.

Az L-karnitin ételekben is megtalálható, különösen vörös húsokban, de halakban és tejtermékekben is. Étrend-kiegészítőkben többféle formában találkozhatunk vele.

Milyen esetekben ajánlott L-karnitint szedni?

Kezdjük ezzel: még kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén is csak napi 100-300 mg L-karnitinhez tudunk hozzájutni, a pozitív hatásról szóló kutatások ugyanakkor minimum(!) napi 500 mg L-karnitin bevitelét vizsgálták.

40 éves kor után, vegetáriánus vagy vegán életmód, túlhajszoltság és nagy stressz, illetve bizonyos genetikai problémák esetén is fontos pótlására ügyelni.

Van még egy népszerű ok, amiért az L-karnitin szedése nagyon hasznos lehet: ez pedig nem más, mint a zsírégetés!

Mit mondanak a kutatások az L-karnitin zsírégető hatásáról?

Szerencsére mostanra már számos tudományos kutatás rendelkezésünkre áll az L-karnitinről, ráadásul ezeket mind embereken végezték el! (Mint tudjuk, az állatkísérletek is rendkívül hasznosak, de eredményeik gyakran nem ültethetők át az emberre.)

Egy 2002-es, a Metabolism című folyóiratban publikált kutatás során német orvosok arra jutottak, hogy a szájon át szedett L-karnitin már 10 nap után megnövelte a hosszú szénláncú zsírsavak oxidációját. A kutatók a következőket mondták: „Ez az első vizsgálat, ami demonstrálta, hogy a szájon át szedett L-karnitin kiegészítés növeli a hosszú szénláncú zsírsav oxidációt, olyan alanyokban, akik nem rendelkeznek L-karnitin hiánnyal vagy anyagcsere-zavarokkal.1

Egy másik kutatás az L-karnitin bevitelét diétával és edzésprogrammal kombinálva vizsgálta meg. Az alanyok mind túlsúlyosak voltak. Az eredmények alapján az L-karnitin 25 százalékkal növelte a fogyást egy 3 hónapos periódus alatt. Emellett a testtömeg index is csökkent másfél ponttal, valamint a teljes koleszterin, az LDL koleszterin, a vércukorszint és a vérnyomás is szignifikáns módon csökkent az L-karnitint szedők csoportjában. És még nincs vége: az L-karnitint szedők több energiával rendelkeztek, kevésbé voltak éhesek és csökkent a cukor iránti sóvárgásuk is.2

2016-ban egy szisztematikus áttekintés és meta-analízis került publikálásra az Obesity Reviews című szaklapban. A szerzők az addig rendelkezésre álló valamennyi releváns kutatás adatait összevonták, összegezték és kielemezték. Összesen 9 különböző kutatást találtak, melyek megfeleltek a szigorú minőségi követelményeknek. A konklúzió szerint az L-karnitint szedő emberek jelentős mértékben nagyobb fogyást és testtömeg index csökkenést tapasztaltak, mint a kontroll csoportok (vagyis L-karnitint nem szedők).3

Mikor, mennyi és milyen L-karnitint érdemes szedni?

Az L-karnitint mindenképp rendszeresen, naponta kell szedni a pozitív hatás eléréséhez. A jelenlegi tudásunk alapján nincs szükség kúrák tartására, lehet folyamatosan, szünet nélkül használni.

A javasolt napi adag legalább 500 mg L-karnitin. Időzítése elsősorban a kitűzött céltól is függ. Ha elsődleges célunk a zsírégetés, akkor legideálisabb időpont a legnagyobb főétkezés előtt beszedni L-karnitin adagunkat. A leggyorsabban felszívódó forma az L-karnitin-tartarát.


Hivatkozások:

1 Muller, D.M., Seim, H., Kiess, W., Loster, H., & Richter, T. (2002). Effects of oral L-carnitine supplementation on in vivo long-chain fatty acid oxidation in healthy adults. Metabolism, 51, 1389-1391

2 http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/28430

3 Pooyandjoo M et al. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2016 Oct;17(10):970-6.

Felhasznált irodalom
https://www.healthline.com/nutrition/l-carnitine https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/ http://aminoacidstudies.org/l-carnitine/
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér